SERA TIP EARTHSHIP


 SERA TIP EARTHSHIP


     Marea greseala a proiectului initial a fost faptul ca nu am prevazut o sera tampon pe partea sudica a casei.
Corectarea greselii m-a costat 2400 euro si multa bataie de cap dar, pe de alta parte, cred ca acum 5 ani m-ar fi costat cu 40% mai mult (pe vremea aia economia duduia si preturile erau sus, sus, sus).
Efectele benefice ale serei s-au resimtit din prima zi. In aceste prime zile ale lui Decembrie (2013) zilele insorite nu mai ridica temperatura, in casa, peste 22C (inainte ajungeau si la 27C) iar in noptile geroase (am avut si -7C) temperatura, in casa, nu a coborat sub 18C. Per ansamblu, plaja variatiei temperaturii interioare s-a restrans cu aproximativ 7C si se afla acum la un confortabil 20C (+2C  -2C   zi/noapte) fata de anii trecuti cand aveam variatii maxime de la 16C la 27C. Masuratorile au fost facute doar pe parcursul a 10 zile fara sa folosesc incalzirea suplimentara.
Functionarea serei pe durata intregii ierni mi-a confirmat faptul ca pricipiul constructiei tip "earthship" (chiar daca nu am folosit cauciucuri uzate) este cel mai eficient. In zilele insorite, de dupa viscolul din ianuarie, temperatura din sera a ajuns  chiar si la 34C dar in casa s-a plafonat la 22C iar noaptea temperatura din sera nu a coborat sub 6C (noaptea) desi afara erau -7C . Dupa o saptamana de viscol si ger, temperatura in sera, a ajuns, pentru prima oara, la -1C dimineata (afara au fost -14C). Pe durata zilei temperatura a crescut la +6C pe vreme inorata si o temperatura exterioara de -7CProiectulsimulare  3D

Costructia structurii centrale din lemn
Pentru ventilatie am prevazut 3 ferestre, una centrala, deasupra usii de acces, si doua pe extremele laterale pentru o evacuare naturala fortata a aerului fierbinte.


Primul viscol din 25 ian. 2014.
Pe partea stanga, unde am deja structutura metalica a boltii de vie am montat doar "plasa de Buzau" pentru protejarea de blocurile de gheata. Pe timpul verii, vita de vie va asigura suficienta umbra.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu