Fazele Constructiei

-->


Proiectul casei casei
Acesta este planul final dupa aproape 50 de versiuni desenate in decurs de sase luni si dupa alte sase luni de citit foarte multe situri pe net plus cateva carti pe tema asta.
Sudul geografic este in partea de sus a desenului ( invers decat reprezentarea traditionala).
Fata de plan, casa are unele modificari nesemnificative.
Jumatatea sudica a casei este cu 80cm mai jos decat jumatatea nordica. Panta terenului mi-a permis sa fac aceasta „ scamatorie”  prin care sa profit de avantajul razelor solare si in camerele din partea nordica.  

Planurile pentru instalatia electrica.

Pentru a evita confuziile am facut planul de iluminat separat de planul prizelor.
Cablurile de la instalatia de iluminat ajung la tabloul de sigurante prin intermediul unei prize/ stecher/ intrerupator astfel incat sa o pot decupla de la retea si sa o cuplez la un invertor. Am considerat ca nu pot genera (pe termen lung) suficient curent pentru intreaga casa dar pot asigura doar pentru iluminat pe termen nedefinit din 2-3 baterii de camion







-->
In aceste poze observati, pe lateralele peretelui sudic, si langa intrarea principala, din Nord, niste tuburi de beton cu diametrul de 1m. Aceste tuburi (de fantana) au rolul de a tine pamantul (in aceste zone panta este foarte mare si exista pericol de alunecare ). Evident ca putem construi niste ziduri de sustinere, din piatra sau beton, dar tuburile mai au si avantajul de a colecta apa de ploaie. Nu uitati ca specialistii apreciaza ca in 10 – 20 de ani, pretul litrului de apa il va depaseasi pe cel al litrului de petrol iar urmatorul razboi mondial ar putea sa aiba drept cauza o criza majora a apei potabile. Apa de ploaie este excelenta pentru spalat rufele sau udarea gradinii dar poate fi folosita si pentru WC-uri .

  -->
In figura de mai sus se observa mai multe linii, de culori diferite, ce reprezinta tubulatura instalata in jurul casei, in diferite faze ale constructiei. Cu negru sunt reprezentate tuburile de drenaj. Aceste tuburi au diametru de 110mm, sunt flexibile si au multe perforatii fine ce permit apei din pamant sa patrunda in inauntrul sau. Observati ca un tub se afla chiar langa fundatia casei cu rolul initial de a colecta umezeala pamantului de langa pereti. Acest pamant, odata uscat , nu se va mai umezi pentru ca , aproape de suprafata pamantul a fost izolat cu o patura de polistiren si folii PVC pe toata portiunea de la streasina pana la baza pantei ( cam 5m) si de jur imprejurul casei.. Ulterior, prin tub se va pompa aerul cald al verii pentru a ridica temperatura pamantului
Al doilea tub de drenare este amplasat la marginea movilei de pamant si are rolul de a drena apa de ploaie cazuta in aceasta zona. Prin acest tub pompez, in timpul verii, aerul fierbinte dintr-o mini sera, pentru a forta incalzirea pamantului dinspre exterior spre peretii casei. Procedez in acest fel pentru ca nu vreau sa ajunga caldura, prea devreme, la peretii casei si sa o supraincalzesc in timpul verii. Din pacate, in prima iarna nu am beneficiat nici macar de incalzirea naturala a pamantului (casa a fost gata in octombrie) iar in vara urmatoare am construit mini sera mult prea tarziu si am ars si doua ventilatoare ( din cauza caldurii foarte mari, eliciile, din plastic, se inmuiau si cadeau de pe ax).
Cu roz, verde si violet sunt trasate cele trei tuburi de ventilatie.

-->

Solul a fost excavat si au fost turnati cuzinetii, cate unul la fiecare colt de camera, in total 12. Cuzinetii sunt niste cuburi, din beton armat, cu latura de 1m Am preferat aceasta solutie, pentru fundatie, pentru ca solul era nisipos, casa urma sa fie foarte grea si va mai apare si presiunea suplimentara a pamantului ce va fi pus pe langa peretii casei. Observati armatura grinzilor ce vor completa fundatia casei.


Turnarea grinzilor. In partea de Sud a casei , acolo unde fundatia va fi aproape de nivelul solului, am pus o izolatie de polistiren extrudat.




Intre grizile fundatiei se aseaza un pat de 30cm de  pietris (refuz de ciur). Tuburile pentru evacuarea aerului viciat (portocaliu si galben) sunt asezate in patul de pietris. Tubul portocaliu are o bifurcatie pe verticala de unde va urca, 3m, prin interiorul viitorului perete si apoi va iesi in camere. Aerul cald dar viciat va iesi din casa prin aceste tuburi, va trece prin stratul de pietris lasand caldura, si apoi va fi colectat si evacuat prin tubul galben. Aceste tuburi sunt de tip „drenaj” cu mici perforatii.

Turnarea placii pentru nivelul mai ridicat al casei. Se observa instalatia de scurgere si tevile de apa precum si tuburile COPEX cu fire pentru prize






Turnarea placii de la nivelul mai coborat al casei. Intre cele 2 nivele exista o diferenta de 80cm


Prima data am ridicat peretii unui subsol tehnic situat cu 1m mai jos decat nivelul de jos al casei. In subsolul tehnic intra, ies si se distribuie toate tevile de apa si tuburile de canalizare. Linga si deasupra acestui subsol se afla cele doua bai.
Primul rand de boltari se fixeaza pe placa cu mortar. Dupa intarirea mortarului se dau gaurile pentru dozele de prize apoi se fixeaza, cu mortar, dozele cu cablurile electrice ce ies din placa de baza.

Ridicarea peretilor din boltari. In locurile stabilite au fost date gauri si montata dozele pentru intrerupatoare. Cablurile de alimentare, in tuburi copex, au fost trase peste culmea zidurilor.  Tot acum se dau gaurile pentru tuburile de ventilatie si se monteaza cate o bucata de 50cm in fiecare.
Din doua in doua randuri de boltari se monteaza, orizontal, cate 2 bare din fierul de armatura. Cand zidurile au fost ridicate complet, se tencuiesc si se introduc barele de fier pentru armatura verticala,  cate o bara la fiecare metru si cate 4 bare in colturile camerelor. Pentru ca rezistenta peretilor este vitala, este bine sa consultati un inginer de rezistenta pentru a va calcula corect armatura .
Cand toate aceste lucruri au fost puse la punct, se poate turna betonul in pereti, pana la jumatatea celui mai de sus rand de boltari
tencuirea si aplicarea plasei din fibra de sticla

 Pregatirea cofragului pentru centura casei. Cand cofragul este gata, se traseaza nivelul maxim de turnare a betonului cu ajutorul furtunului cu apa (de nivel) si a sforii cu praf colorat, iar apoi se fixeaza dozele electrice de distributie astfel incat sa fie prinse in beton  dar sa aiba partea superioara la nivelul maxim de turnare, pentru a putea, dupa turnare, sa introducem in doze, firele ce pleaca spre lampile din tavan. Dupa ce fixam in doze, tuburile COPEX cu firele electrice de alimentare si de la intrerupatoare, putem pune armatura si apoi turna betonul in centura. Procedand astfel vom avea toate cablurile si toate dozele din casa, bine fixate in beton si am eliminat, astfel,  riscurile declansarii unui incendiu din cauza instalatiei electrice

 





Ingroparea tubului de drenaj.  Se observa folia PVC pusa pe fundul gropii si fixata de peretii exteriori. Tubul este asezat pe un pat de nisip si acoperit cu pietris. Peretii au fost hidroizolati cu mastic special (negru). Ideal ar fi ca stratul de pietris sa urce pana  aproape de streasina. 






Ingroparea tuburilor de ventilatie. Remarcati doua mari greseli:
1.     Utilizarea tuburilor gri in loc de tuburi portocalii ce sunt recomandate pentru a fi ingropate.
2.     Schimbarea directiei cu un cot de 90˚ in loc de 2 coturi de 45˚
 Acoperisul




Ridicarea acoperisului. Am folosit capriori cu sectiunea 4x23cm, din 50cm in 50cm, pentru ca panta acoperisului este foarte mica  si exista riscul prabusirii sub greutatea zapezii. In iarna 2009 – 2010 se formase pe casa un strat de 10cm de zapada imbibata cu apa ingetata. Asta inseamna cam 300kg suportate de fiecare caprior lung de 6m. Comparativ cu  capriorii patrati cu aceiasi sectiune (si deci acelasi pret) acesti capriori au o rezistenta de aproape doua ori mai mare si nu au mai necesitat grinzi intermediare de sustinere, iar, in plus, mi-au permis o izolatie formata din 23cm polistiren si vata minerala.  

Capriorii au fost acoperiti cu placi OSB, hidroizolatie si folie anticondens iar in final cu tabla zincata cutata. Aceasta tabla este excelenta pentru ca  reflecta cea mai mare parte a razelor solare,  in timpul verii, evitand supraincalzirea casei.
De altfel, la montarea tablei s-a lucrat numai noaptea pentru ca ziua, dupa 5 minute putei sa orbesti si sa te coci.



Iarna, tabla lucreaza ca o oglinda , dubland cantitatea de raze solare  ce intra prin ferestrele de sus.
Terasa, in culori deschise, are aproape acelasi efect pentru camerele de jos


Izolarea pamantului. Se pregatesc, pe o zona plana,  sandwichuri  de polistiren ,de 10cm, intre 2 folii de PVC. (ideal ar fi 2 straturi de polistiren de 5cm prinse intre 3 straturi de folie). Va spun din experienta ca este imposibil de lucrat direct pe zona inclinata. Se cos pe margine foliile, pentru a tine strans legatate placile de polistiren, dupa care se trage, tot pachetul, sus, pe biuta. Dupa ce se ridica pachetele dreptunghiulare se masoara si se executa si pachetele triunghiulare din colturi. Fiecare pachet, dupa ce este ridicat, se fixeaza , la baza cu tarusi scurti. Atentie ! Nu gauriti folia cu tarusii ! Peste folie asezati, de la baza spre varf, bucati de „glie” (dreptunghiuri de pamant cu iarba). Nu incercati sa auncati pamant cu lopata ! Va aluneca pe folie. Daca nu aveti de unde decoperta pamant cu iarba atunci folositi cateva sute de navete de plastic nereturnabile (cele folosite pentru fructe sau legume de import) pe care, dupa ce le-ati asezat, le umpleti cu pamant. Intre navete si folie asezati un strat de nisip pentru drenarea usoara a apei de ploaie.

La terasa, dupa nivelare si egalizare cu un strat de nisip, se aseaza "plapuma" de polistiren (preferabil extrudat pentru ca rezista mai bine la greutate) se aseaza armatura (plasa de Buzau) si apoi se toarna betonul. Se poate placa cu gresie de exterior (fara rosturi) piatra decorativa (cam scump) sau, mai nou, puteti amprenta betonul ca sa arate ca piatra decorativa. Ultima metoda este cea mai ieftina si mai rezistenta in timp

Izolarea corecta a pamantului este vitala pentru eficienta depozitului de caldura. Daca raman mici zone neizolate termic sau hidro atunci pe acolo se va pierde, iarna, o mare cantitate din stocul de caldura.
 Chiar si terasa din partea sudica este izolata. Sub placa de beton a terasei se afla un strat de polistiren de 10cm si folie (mai bine folositi un strat mai subtire de polistiren extrudat care, desi mai scump, rezista mai bine sub greutatea betonului)


Slefuirea peretilor, o treaba "prafoasa".
Finisaje.  Peretii au fost gletuiti iar tavanele au fost placate cu rigips. Nu uitati sa trageti firele electrice pentru lampi, alimentarea ventilatoarelor si sistemul de alarma.
Puteti folosi orice culoare de lavabil pentru ca interiorul este, oricum, foarte luminos, iar peretii vor absorbi mai bine excesul de caldura daca au o tenta mai inchisa. La prima renovare voi folosi , si eu, lavabil colorat pentru ca, acum, in zilele insorite, este atat de multa lumina ca nu se vede bine la televizor


Interioare



 
 Dormitorul principal cu suprafata de 20mp. Cele doua usi duc spre baie si dressing.
 Observati cat de adanc patrunde soarele pe timpul iernii



 Dormitorul 2 se afla la acelasi nivel cu dormitorul principal si livingul.








 Dormitorul 3 aflat la nivelul mai inalt 
 Ferestrele de sus sunt aproape identice cu cele din bucatarie.
Peretele despartitor dintre dormitoarele 2 si 3 este format din sifoniere incastrate, interpuse pe o parte si pe alta.
Bucataria si locul de luat masa



Singura camera neingropata. Amplasata in coltul din NV, deasupra holului de intrare, a celor doua baii si a dresingului, acesta camera, pe structura de lemn, are o izolatie de 20cm de polistiren. Camera are doua „nivele”, cel de sus este folosit pentru depozitare sau pat (cand am prea multi oaspeti), iar cel de jos ca atelier. Camera a fost construita mai mult pentru a beneficia de acoperisul ei dinspre Sud, care, la un unghi de 70 de grade, este ideal pentru amplasarea panourilor fotovoltaice si a instalatiei solare de incalzire a apei. Am ales acest unghi pentru ca asigura randament maxim in perioada rece cand zilele sunt scurte si soarele se ridica la un unghi minim pe cer. Vara, chiar daca unghiul este impropriu, am exces de apa calda pentru ca soarele este mult mai puternic iar pierderile prin izolatia rezervorului de apa sunt mai mici.



Cele doua bai. Am folosit un „INSTANT” electric, conectat la circuitul apei calde. Desi rezervorul instalatiei de incalzire solara, are propia rezitenta pentru incalzirea apei, am considerat ca este mai rapid si mai eficient sa incalzesc doar apa pe care o folosim. Sistemul are avantajul ca incalzeste o apa deja preincalzita de panoul solar. Excelent pentru perioade lungi, inorate









 Exteriorul






A venit primavara si am construit o mini sera.  Urmariti etapele constructiei in pagina urmatoare